Czy kiedykolwiek myślałeś o tym żeby spróbować smaków potraw z całego świata?
Oto kilka przykładów smakołyków, które przyrządza się w Hiszpanii.
Oto kilka przykładów smakołyków, które przyrządza się w Hiszpanii.

CHURROS
Wypieki z ciasta parzonego należy do tych smakołyków, które wykonuje się dość szybko. Ciasto
jest proste (składa się z mleka, mąki, jajek i masła) i gotuje się (parzy) w garnku. Można je piec lub smażyć. Smażone są właśnie churros słynny hiszpański i meksykański przysmak.
Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze jest ciepłe zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem. Podaje się je w porze śniadaniowej, często w towarzystwie gorącej czekolady.
TORTA DE SANTIAGO
Niby proste, ale jakie pyszne...chrupiąca skórka na zewnątrz i miękki, wilgotny środek. Tradycyjne hiszpańskie ciasto z Galicji zrobione z mielonych migdałów, jajek i cukru(bez dodatku mąki). Dodatek cynamonu i skórki z cytryny czyni je bardziej interesującym w smaku.

GAZPACHO POMIDOROWO-MIGDAŁOWE
Taki chłodnik to szansa na rozsmakowanie się w gazpacho. Ta wersja chłodnika to zmiksowane pomidory, migdały i czosnek-połączenie naprawdę wspaniałe!

KALMARY FASZEROWANE CHORIZO I FASOLKĄ
Kalmary nadziewane fasolką oraz hiszpańską kiełbasą chorizo. Zapiekana w pysznym sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Danie jest bardzo proste do zrobienia, nieco wprawy wymaga tylko oczyszczenie kalmarów.

Kalmary nadziewane fasolką oraz hiszpańską kiełbasą chorizo. Zapiekana w pysznym sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Danie jest bardzo proste do zrobienia, nieco wprawy wymaga tylko oczyszczenie kalmarów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz